SPACEMAN på Netflix er et sci-fi-eventyr med Adam Sandler i hovedrollen. Den er baseret på en bog og har en slow-burn-historie om selvopdagelse. Der er også et kæmpe gammelt edderkoppe-væsen på rumskibet. Og det kan tale. Læs hele vores Spaceman-filmanmeldelse her!

SPACEMAN er en ny Netflix-film, der for det meste foregår i rummet. I titelrollen ser vi Adam Sandler i en af hans få seriøse portrætter, og han leverer alt, hvad denne karakter har brug for. Det er en sand genrehybrid i den forstand, at selvom dette er en sci-fi-film, er det også i høj grad et drama, et eventyr og endda delvist romantik.

Omdrejningspunktet er en historie om selvopdagelse. Den handler om det meget menneskelige i ikke at vide (eller værdsætte), hvad man har, før det er væk. Det, der gør dette til en sand genrefilm, er også det kæmpe ældgamle væsen ombord på rumskibet. Det ligner mest en edderkop og lidt en blæksprutte. Desuden kan den tale og er faktisk både veltalende og indsigtsfuld.

Ja, det lyder spøjst, og det ér også anderledes, men det betyder på ingen måde dårlig.

Læs videre på vores Spaceman-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra 1. marts 2024.

I et alternativt univers (eller verden)

I Spaceman møder vi titelkarakteren, da han allerede er seks måneder inde i en solo-mission. Det er en mission, der skal tage ham til udkanten af vores solsystem, før han igen kan vende hjem. Han er der næsten, hvilket betyder, han snart er halvvejs gennem missionen.

Desværre er han gået fra at trives i ensomhed til at savne sin kone noget så voldsomt. Astronauten – eller rettere, han omtaler sig selv som kosmonaut i filmen – er Jakub (Adam Sandler). Han er Tjekkiets helt store stolthed, da denne mission vil få tjekkerne til at nå en mærkelig lilla sky af stjernestøv lige for næsen af sydkoreanerne.

Denne lilla sky kan også ses fra Jorden, og alt fra denne lilla tilstedeværelse på himlen til rumskibet er tydeligvis fra en alternativ verden. En, hvor vi bare sender nogen ud på en ensom mission, der skal være væk et år. Og hvor det ikke er overraskende, at det er Tjekkiet og Sydkorea, der kæmper for at nå frem først.

I modsætning til den klassiske USA eller Rusland-situation. Eller måske Kina?!

En meget langvarig og ensom rummission

Jakub indser, at denne mission måske er en frygtelig fejltagelse, da han ikke længere kan få fat i sin kone. Han får følelsen af, at hans ægteskab måske ikke er OK, når han engang endelig vender tilbage til Jorden. Og han har ret, da hans kone, Lenka (Carey Mulligan), har besluttet sig for at forlade ham.

Han er da også taget på denne mission velvidende, at Lenka er gravid. Nu er hun helt alene og har haft tid til at tænke. Det betyder, hun har indset, at Jakub altid sætter Jakub først. Uanset hvad Lenka måtte have brug for – eller hvordan hun har brug for hans tilstedeværelse – og det skal hverken hun eller barnet leve med.

Jakub ved dog ikke, at hans kone har forladt ham. Han ved bare, at hun ikke besvarer hans opkald. De kan nemlig ringe til hinanden, når de vil i denne verden, der ellers ser ret 80’er-agtig ud. Altså før mobiltelefonen var allemandseje.

Men Lenka har altså lavet en videobesked til ham om, at hun vil skilles. Jakub modtog dog aldrig denne besked, fordi Ground Control holdt den tilbage. De frygter – forståeligt nok – at hans mentale tilstand kan blive yderligere forværret, hvis han ved, at Lenka har forladt ham.

Spaceman (2024) – Anmeldelse | Netflix Sci-fi-film | Adam Sandler

Edderkoppevæsenet, Hanuš, til undsætning!

Lige da Jakub er ved at opgive alt håb, dukker et mystisk væsen op. Det har været om bord på rumskibet i et stykke tid og har studeret Jorden og menneskene endnu længere, så det tilbyder at hjælpe Jakub. Det edderkoppelignende fremmede væsen, Hanuš, udtrykkes skønt af Paul Dano.

Med den meget rolige stemme Paul Dano har (der dog også kan være uhyggelig, men kun er venlig her), fungerer helt perfekt til Hanuš. Edderkoppevæsenet bliver nærmest en psykolog for Jakub. Formålet er både at forstå Jakub samt at give ham nok indsigt til at forstå, hvor det hele gik galt med Lenka.

Mens forholdet mellem Jakub og Lenka er hjertet i Netflix-filmen Spaceman, er det reelt Jakubs historie, vi skal have. Han skal forstå, hvorfor det er, han altid savner Lenka mest, når han ikke er sammen med hende. Denne indsigt kræver, at han går endnu længere tilbage i sine minder, og dét kan Hanuš hjælpe ham med at gøre.

Næsten om Jakub vil det eller ej, da Hanuš har visse evner!

Sammen gennemgår de minderne, der i første omgang handler om Lenka og det at ville ud i rummet. Sidenhen handler det også om barndommen, og hvad han gennemgik, der fik ham til at lukke af for følelser i stedet for at bruge dem som en styrke.

Det lyder måske alt for “fluffy” og blødt, men det giver en meget hjertevarm film. Lidt ligesom The Secret Life of Walter Mitty men i rummet. Filmen har nogle fantastiske bikarakterer, der inkluderer Kunal Nayyar (The Big Bang Theory), Lena Olin (Mrs. Davis) og Isabella Rossellini.

Det skader heller aldrig at have musik komponeret af Max Richter (Arrival, Ad Astra). Så er hele følelsesregistret aktiveret!

Se Spaceman på Netflix!

Spaceman er instrueret af Johan Renck (Chernobyl) og blev færdig for nogle år siden. Den har bare ventet på at blive frigivet, men da testvisninger ikke var positive, gik studiet tydeligvis i panik og lagde den på hylden. Jeg kan godt forestille mig, at testvisninger har været svære, da dette er en unik film.

Det er på ingen måde en dårlig film, men stilen er anderledes end de fleste film. På gode måder, synes jeg!

Hvis du ser den for en stor edderkoppelignende alien, der kan tale, forventer du måske noget mere uhyggeligt. Selvom Hanuš tydeligvis har magt, er han dog ikke ond på nogen måde. Med Paul Danos (Okja) stemme er han først og fremmest trøstende, samtidig med at han er krævende. Men kun for bedre at forstå – og hjælpe – Jakub.

Denne film er baseret på romanen “Spaceman of Bohemia” af Jaroslav Kalfař. Jeg elsker, at de beholdt filmens geografi – ja, selvom karaktererne taler engelsk, hvilket typisk er en udfordring for mig. Manuskriptet kommer fra Colby Day, som formår at skabe en film, der gjorde mig meget nysgerrig på bogen. Ros for det!

Interessant nok har romanens forfatter udtalt, at den begyndte som en korthistorie. Det var historien om “en amerikansk astronaut, der var strandet i kredsløb, da han modtog et opkald fra sin kone, der bad om skilsmisse”. I stedet blev det til en roman, der fokuserede på hans egen tjekkiske familie. Det er dét, der er blevet filmens kerne. Heldigvis!

Bonusfakta: Channing Tatum er en af producenterne af denne film.

Spaceman er på Netflix fra 1. marts 2024.

FAKTA

Instruktør: Johan Renck
Manuskript: Colby Day
Medvirkende: Adam Sandler, Carey Mulligan, Kunal Nayyar, Lena Olin, Isabella Rossellini, Paul Dano

Plot

Da en astronaut på en ensom forskningsmission indser, at hans ægteskab er i problemer, får han hjælp fra et mystisk væsen, der gemmer sig ombord på hans fartøj.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.