THE BOOGEYMAN er en ny gyserfilm baseret på Stephen King novellen af samme navn. Og ja, den er faktisk effektiv. Bevares, den er måske ikke helt så uhyggelig, som den hypes til, men den holder fint. Læs vores The Boogeyman filmanmeldelse her!

THE BOOGEYMAN er en gyserfilm, der udkommer i biografen herhjemme. Det er i sig selv en stor ting – ikke mindst da filmen faktisk blev produceret til at komme direkte på streamingtjenesten Hulu i USA. Det blev dog hurtigt ændret, da testvisninger resulterede i overordentligt positive tilbagemeldinger.

Nu er gyserfilmen da også baseret på gysermesteren Stephen Kings novelle af samme navn, så det er et fint udgangspunkt. Jeg sørgede lige for at læse den korte historie inden pressevisningen og må sige, at den holder ret godt. Også selvom den i sagens natur bygger godt videre på novellens udgangspunkt.

Du kan læse videre på vores anmeldelse af The Boogeyman-gyserfilmen herunder. Find den i biffen fra 1. juni 2023.

Den mest uhyggelige Stephen King filmatisering?

I tiden op til biografpremieren på The Boogeyman er den blevet hypet ret heftigt. Blandt andet med udtryk som “den mest uhyggelige Stephen King filmatisering nogensinde”. Er den så det? Ah, det synes jeg faktisk ikke. Ikke at jeg skal kunne sige, hvad det præcis er, men The Boogeyman kommer ikke automatisk ind dér.

Til gengæld er den bestemt effektiv og ikke kun med jumpscares. Hvis du forestiller dig, at jumpscares er den slags scener, der får dig til helt konkret at hoppe i sædet, så byder den da på nogle af disse. Men den byder også på noget andet, som jeg virkelig også nyder; “Kryb ned i sædet”-chok.

Jeg tog faktisk mig selv i pludselig at sidde lidt dybere nede i sædet. Og så alligevel lige ryge et nøk længere ned, da en særlig uhyggelig scene bragede ind over skærmen.

Indrømmet, nu er hele konceptet også ret perfekt til sådan en som mig. Jeg er nemlig en person, der stadig altid tjekker under sengen og i garderobeskabet et nyt sted. Man ved jo aldrig.

Så, jo jo, denne slags Stephen King uhygge er lige mig!

The Boogeyman (2023) – Anmeldelse | Gyserfilm | Stephen King

Fra kort historie til fuld spillefilm

Hvis du har læst Stephen Kings novelle, så er det lige præcis denne historie (dog lidt ændret, selvom flere navne er beholdt), der indleder filmen.

Will Harper (Chris Messina) er psykolog og får uventet besøg af Lester Billings (David Dastmalchian), der fortæller en frygtelig historie om, hvordan hans børn er døde. Ét efter ét. Dét er groft sagt dette psykologbesøg, og Lesters historie, der udgør selve novellen.

Dog slutter dette besøg anderledes i filmen, hvorefter det er Will Harpers familie, vi følger. Han er enkemand og har mistet sin kone for nyligt. Dermed har hans to døtre også mistet deres mor, men Will håndterer det hele ret skidt og taler ikke med sine børn om det. Ironisk nok sender han dem til en anden psykolog i stedet.

Døtrene er dem, der reelt kommer til at kæmpe med “bøhmanden” som dette væsen jo stadig hedder på dansk. Heldigvis blev det ikke titlen herhjemme. De to døtre, Sadie og Sawyer, spilles af henholdsvis Sophie Thatcher (Yellowjackets) og Vivien Lyra Blair (Bird Box).

The Boogeyman (2023) – Anmeldelse | Gyserfilm | Stephen King

Se The Boogeyman i de danske biografer nu!

Rob Savage har instrueret The Boogeyman, og lige siden vi så det, har vi faktisk glædet os til at se resultatet. Vi var nemlig ret begejstrede for hans Corona-gyser Host (2020), der blev skabt sammen med gyser-streamingtjeneste Shudder. Den udkom også dér og blev straks et kæmpe hit.

Derefter lavede Rob Savage Dashcam (2021), der også var uhyggelig og stærk, men på en helt anden måde. Og ikke en måde, der ramte lige så meget plet.

Manuskriptet til The Boogeyman er skrevet af Scott Beck, Bryan Woods og Mark Heyman (Black Swan). Baseret på en historie skabt af Scott Beck & Bryan Woods, der dog igen har baseret denne på Stephen King novelle.

De fleste gyserfans vil nok genkende Scott Beck & Bryan Woods som duoen bag A Quiet PlaceHaunt, og (desværre!) 65. Med denne nyeste gyserfilm er de sluppet ret godt omkring at bygge videre på Kings fortælling. Den er næsten lidt pænere (og vildere) end oprindelsen, men den fungerer som en effektiv gyserfilm!

The Boogeyman har dansk biografpremiere den 1. juni 2023. Den kommer efterfølgende på Disney+ den 11. oktober 2023.

FAKTA

Biografpremiere: 1. juni 2023
Streamingpremiere: 11. oktober 2023 på Disney+
Instruktør: Rob Savage
Medvirkende: Chris Messina, Sophie Thatcher, David Dastmalchian, Marin Ireland, Vivien Lyra Blair, Madison Hu, LisaGay Hamilton

Plot

I filmen følger vi High school-studerende Sadie Sink og hendes lillesøster, Sawyer, der arbejder med deres sorg efter at have mistet deres mor. Deres far er terapeut og får en ny, uventet patient, der fortæller om sit møde med et overnaturligt væsen, der går efter familier og nærer sig på deres sorg og frygt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.