TRIBES OF EUROPA er en ny tysk Netflix-serie, hvor historien foregår i 2074 efter en apokalyptisk hændelse i 2029. Og ja, nogle af Dark-folkene med til at skabe serien. Både foran og bag kameraet. Læs vores Tribes of Europa sæson 1 anmeldelse her!

TRIBES OF EUROPA er en ny tysk Netflix-serie, hvor der er en del af skaberne bag den ekstremt succesfulde Dark-serie med. Det gælder dog et par af producerne og ikke forfatterne, hvilket mange nok ellers forbinder med “skaberne”, da de har skabt den verden, der præsenteres.

Læs også: Vores anmeldelse af Netflix-serien Dark sæson 3 her >

Der er heller ikke noget med tidsrejse i denne nye Netflix-serie. Til gengæld foregår historien i fremtiden, da vi starter i 2074. Her ser verden ganske anderledes ud efter en større global hændelse i 2029. Selve denne apokalyptiske begivenhed resulterede i, at kontinentet er delt op i en række stammer, hvor vi nu følger dem, der er spredt ud over Europa.

Læs videre på vores Tribes of Europa sæson 1 anmeldelse herunder. Sæsonen består af seks afsnit, og vi har set de første tre til denne anmeldelse.

Hvor er der en voksen?

Jeg synes desværre, at Tribes of Europa bød på en lidt svag start. Skulle vi ikke se denne serie for at anmelde den, var vi nok stoppet efter første afsnit og gået videre til noget andet. Dét havde dog været ærgerligt, da den bliver betydeligt bedre allerede fra afsnit to.

Desværre bliver afsnit tre igen en noget blandet fornøjelse. Lige dele dystert post-apokalyptisk drama og noget, der mere smager lidt af fjernsyn for dig. Bemærk dog, den er alt for dyster til, at børn skal se den alene. Derfor er det mærkeligt, når én af de tre søskende, vi følger, for det til at smage lidt vel meget af en børnefilm.

Vi er ude i en teenage-drevet historie (selvom pigen i søskendeflokken altså var knap 30 år, da den blev filmet), og det virker som noget, vi har set 117 gange før. Det er The 100 – komplet med Lexa-style vaskebjørn øjenmakeup og diverse grupperinger – samt teenage-karakterer, der er taget direkte ud af The Rain. Ikke helt godt!

Det virker bare unødvendigt og ligegyldigt at tage lige denne vinkel. Især når man ser disse unge mennesker få et ansvar, de slet ikke er voksne til, mens der rent faktisk er masser af voksne omkring dem. Når nu konceptet umiddelbart er interessant nok, så fokusér dog på dette, og drop det stereotype teen-flip.

Lige præcis dette var noget Dark eksilerede i. Her var de fleste nøglekarakterer også teenagere, men der var ikke meget fjolleri med dem, da verdenen var alt for barsk til den slags. Dét er verden i Tribes of Europa bestemt også. Disse teenagere er jo vokset op i tiden efter apokalypsen.

Et par velkendte ansigter

Selvom der er rigtig mange skuespillere, jeg ikke umiddelbart har set før, så byder Tribes of Europa også på en del velkendte ansigter.

Lige i forhold til Dark-serien er der eksempelvis Oliver Masucci, der spiller “Moses” i denne nye serie. Han er en kæk charlatan-type med skarp moustache og en forkærlighed for italiensk musik fra 1980’erne og før. I Dark spillede han Ulrich Nielsen, der skulle så grueligt meget igennem. I denne serie har han den letbenede del af plottet.

Har du set Netflix-serien Warrior Nun, vil den ældste af drengene i søskendeflokken, vi følger, nok være bekendt. Karakteren hedder Kiano (der udtales som Keanu) og spilles af Emilio Sakraya, der er JC i Netflix-serien Warrior Nun. Lillebror Elja (der spiller meget overfor førnævnte Oliver Masucci) spilles af David Ali Rashed, som jeg ikke kender.

Storesøster, der er vant til at skulle være mor for sine brødre, hedder Liv og spilles af Henriette Confurius. Hun er fra 1991, men kan snildt passere for at være i hvert fald ti år yngre. Hvad hendes alder skal være i denne serie er lidt svært at lure. På den ene side er hun ikke kommet i gang med livet, og på den anden skal hun være ret meget kvinde.

Tribes of Europa anmeldelse – Netflix-serie

En ny verden uden mange forklaringer

For en god ordens skyld køber jeg altså hverken deres beklædning eller perfekte tandpastasmil. Vi følger nemlig først en tribe (ja, det hedder det altså), der kaldes “Origines” og bor ude i naturen. De forsager alt elektronik, da de mener, det var skyld i den gamle verdens undergang i 2029.

Bemærk dog, at alt det “old world tech”, der dukker op, har holdt sig ualmindeligt godt. Selvom det findes i skove, hvor det har ligget i tyske vejrforhold gennem +40 år. Igen, kom nu på banen med realismen, når det gælder det velkendte. Så kan I slå jer løs med sci-fi og fantasy omkring de nye ting i denne verden.

Man skal også lige spidse ører, når der skiftes mellem engelsk og tysk i ét væk. Alle skuespillerne taler dog dejligt tydeligt og uden vild accent. Vi mangler så lige noget, der forklarer, hvorfor den tribe, der fornægter omverdenen, stadig lærer både engelsk og tysk ude i skoven.

Bare en hurtigt sætning om, at de lærer to sprog for at kunne kommunikere med omverdenen og læse de gamle bøger. Men nej, sådan er det altså bare, og det behøver tilsyneladende ingen forklaring.

Ekstra spøjst, når netop Tyskland jo er berygtet for stadig at “dubbe” alt her få år før den 2029 apokalypse, der har skabt verdenen i Tribes of Europa.

Tribes of Europa anmeldelse – Netflix-serie

Se sæson 1 af Tribes of Europa på Netflix

Min største udfordring med Tribes of Europa (foruden det noget svage plot) er det sjældent rolige kamera. Vi er ude i en kameraføring, der i dén grad nok skal forsøge at fremtvinge de ønskede følelser. Og så er der de ubehagelige (mange!) ekstreme close-ups. Kameraet hopper og danser rundt, og det forstyrrer faktisk.

Fortæl nu bare historien og skab stemning derigennem. Alt andet virker rent ud sagt desperat og utiltalende.

Det er Philip Koch, der er skaberen bag Tribes of Europa. Han har tidligere været med til at skrive Friend Request (2016), der sjovt nok havde Alycia Debnam-Carey i hovedrollen. Hun spillede også karakteren Lexa i The 100, og det er ret svært ikke at tro, der er kommet inspiration derfra, når man”connecter the dots”.

Læs også: Vores anmeldelse af gyserfilmen Friend Request her >

Til gengæld har Philip Koch ikke haft noget med Dark-serien at gøre. Så når det siges, at Tribes of Europa er lavet af “skaberne bag Dark” er det lidt vel friskt. Men okay, der er flere producerer på denne serie, der også var med til at producere Dark. Når man “producerer”, så “skaber” man naturligvis også.

Derudover er en af forfatterne på denne nye tyske Netflix-serie også en af dem, der skrev på serien 8 Days, der kan ses på HBO Nordic. Og ja, tyskerne har flere gange vist, at de kan være ret gode til serier, hvilket Dark og Parfume (begge Netflix serier) er gode eksempler på. 8 Dage havde ligesom Tribes of Europa et godt udgangspunkt.

Om det lykkes som helhed er jeg stadig lidt i tvivl om. Jeg er ikke ubetinget begejstret, men jeg kan godt se, at Tribes of Europa også byder på meget godt.

Tribes of Europa sæson 1 udkommer på Netflix fra den 19. februar 2021.

FAKTA

Showrunner: Philip Koch
Medvirkende: Emilio Sakraya, Henriette Confurius, David Ali Rashed, Melika Forourtan, Oliver Masucci, Ana Ularu, Robert Finster, Benjamin Sadler, Jannik Schümann, Jeanette Hain, James Faulkner

Plot

I året 2074 drager tre søskende ud for at ændre Europas skæbne, efter at en global katastrofe har opdelt kontinentet i utallige småstater, der slås om overherredømmet.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.