LEAVE på Netflix er en norsk gyserfilm om at finde sine rødder. Og da det jo er en gyserfilm, handler den også om at opdage noget forfærdeligt. Den udspiller sig for det meste i Norge, men der tales primært engelsk. Læs hele vores anmeldelse af Leave gyserfilmen her!

LEAVE er en ny gyserfilm, der kan ses på Netflix fra 12. maj. I centrum af historien er der et kæmpe mysterium, der omhandler både religion og et dybfølt ønske om at vide, hvor man kommer fra. Men det er naturligvis ikke nogen hyggelig affære at finde sine rødder, når genren er gyser/thriller.

På lignende – og dog meget anderledes – vis har vi set denne historie udspille sig i film som Natten har øjne. Altså, historier med fokus på, hvordan familien både kan redde og dømme dig. Denne film har overnaturlige elementer, og den er absolut værd at tjekke ud for de fleste gyserfans.

Læs videre på vores Leave anmeldelse nedenfor. Du finder filmen på Netflix fra den 12. maj 2023, men den kan allerede nu købes og lejes digitalt.

En skandinavisk kvinde opsøger sine rødder

Hunter White (Alicia von Rittberg) bliver som spædbarn fundet forladt på en kirkegård. Hun er pakket ind i et tæppe med hvad, der ser ud til at være sataniske symboler. Desuden har hun en halskæde på, der ligner et omvendt krucifiks af religiøs oprindelse.

Efter en hurtig DNA-test online finder Hunter ud af, at hun næsten udelukkende er skandinavisk. Dette – sammen med et par andre spor – fører hende til Norge, hvor det meste af historien udspiller sig.

Filmen foregår dog primært på engelsk. Og heldigvis ikke på den irriterende måde som Domino eller Snemanden, hvor alle taler engelsk med skandinavisk accent.

Nej, her er der en ganske logisk forklaring!

For selvom vores hovedperson ganske vist er skandinav ifølge hendes DNA, så er hun vokset op i USA. Derfor taler Hunter White altså kun engelsk.

Leave (2022) – Anmeldelse | Gyserfilm på Netflix

Spændende karakterer og et solidt plot

Jeg vil helst ikke fortælle alt for meget om plottet i Leave. At opdage, hvordan det hele hænger sammen, er det, der gør denne film så interessant at se. Heldigvis sammen med karaktererne, der alle er meget interessante på vidt forskellige måder.

Foruden de ganske “normale” karakterer, er der noget overnaturligt i historien. En slags ånd, der ser ud til at advare Hunter om at forlade Norge igen.

Og ja, alt vil blive forklaret, så slutningen af Leave er meget tilfredsstillende i den forstand. Om du ellers er begejstret for plottet er uden tvivl meget individuelt. Jeg synes, det holdt ret godt!

En del velkendte skandinaver på rollelisten

Rollelisten har et par velkendte ansigter, hvis du har set bare nogle af de mest populære skandinaviske produktioner fra de seneste år.

Der er Herman Tømmeraas fra Ragnarok (og Skam), der spiller lidt af en idiot, men du forstår nok efterhånden hvorfor. I hvert fald til en vis grad. Som en, der hjælper Hunter, vil du også se Ellen Dorrit Petersen fra de to fantastiske genrefilm Thelma (2017) og De uskyldige (2021).

I den helt store hovedrolle som Hunter White, får vi Alicia von Rittberg.

Hun er faktisk slet ikke fra Norge, så der er lidt “snyd” på den front. Hun er nemlig fra Tyskland. Til gengæld ser hun meget skandinavisk ud, og da hun alligevel ikke skal tale norsk, gør det ingen forskel. Alicia von Rittberg (Fury) leverer da også en rigtig god præstation i Leave.

Se Leave på Netflix eller i hjemmebiografen

Alex Herron er intruktør på Leave, og forud for denne gyserfilm har han arbejdet mere i musikindustrien. Og ja, Alex Herron er fra Norge.

Det samme er manuskriptforfatteren Thomas Moldestad. Han har tidligere været med til at skrive manuskriptet til en af mine norske yndlings gyserfilm Cold Prey / Fritt Vilt (2006). Det var faktisk hans spillefilmsdebut som manuskriptforfatter. Dén film blev skrevet sammen med Martin Sundland, og Roar Uthaug (Trold) var instruktør.

Med denne nye film formår Thomas Moldestad at skabe en meget engagerende historie. Især fordi det ikke kun er hovedpersonen, der er interessant. Hver enkelt karakter er der af en solid årsag og ikke bare som fyld. Alle bringer noget til historien. Enten i form af følelser eller for rent faktisk at drive plottet videre.

Jeg forventede egentlig ikke meget af Leave, da det lød som noget, vi måske har set et par gange før. Heldigvis blev jeg positivt overrasket og kan derfor klart anbefale dig at tjekke den ud, når den alligevel kommer på Netflix snart.

LEAVE kan ses på Netflix fra 12. maj 2023, men den kan allerede nu lejes eller købes digitalt.

FAKTA

DVD/BD-premiere: 27. januar 2023
VOD-premiere: 27. januar 2023 (køb) | 10. februar 2023 (leje)
Netflix-premiere: 12. maj 2023
Instruktør: Alex Herron
Medvirkende: Ellen Dorrit Petersen, Alicia von Rittberg, Herman Tømmeraas, Stig R. Amdam

Plot

Tyve år efter at være blevet efterladt på en kirkegård – svøbt i et tæppe med sataniske symboler – drager Hunter ud på en uhyggelig rejse for at finde sine rødder.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.