FÆNOMENER på Netflix er en ny spansk gyserkomedie (eng. titel: Phenomena) med den mest fantastiske rollebesætning. Den starter let og sjovt, men det bliver mørkt mod slutningen. Tænk Ghostbusters møder Insidious. Læs hele vores Fænomener filmanmeldelse her!

FÆNOMENER er en ny Netflix gyserkomedie fra Spanien. Hvis du er fan af spanske genrefilm, bør du kunne genkende i hvert fald nogle af stjernerne i dette fantastiske cast. Den er baseret på den sande historie om Hepta-gruppen, der undersøgte paranormal aktivitet – og faktisk stadig gør det i dag.

Når denne Netflix-film begynder, er det i høj grad en gyserkomedie med vægt på sidstnævnte. Mod tredje akt bliver det dog mere en mørk gyserfilm. I den forstand mindede den mig om Ghostbusters og Insidious-filmserien. Sjov og ballade, men også en heftig dæmonisk spøgelseshistorie!

Læs videre på vores Fænomener filmanmeldelse nedenfor. Du kan finde den på Netflix fra den 14. april 2023 – og hvis du har engelsk kontoindstilling, hedder den Phenomena.

Baseret på den sande historie om Hepta-gruppen

Det nævnes i begyndelsen af Fænomener, er denne film baseret på den sande historie om Hepta-gruppen. Lidt ligesom Ed og Lorraine Warren i The Conjuring-serien. Den store forskel er, at Hepta-gruppen består af tre kvinder. Og de er midaldrende kvinder, når det kommer til historien fortalt i denne Netflix-film.

Vi går også tilbage og hører lidt om nogle af deres tidligere sager.

I den aktuelle sag følger vi dog tre kæderygende kvinder i 50’erne, som ikke finder sig i noget pis fra nogen. Især ikke fra hinanden!

Måske var det derfor, den også fik mig til at tænke på Insidious. Der er nogle sjove og skæve bifigurer, der hjælper til, men disse tre damer har det samme talent og en fandenivoldskhed som Elise (Lin Shaye) i Insidious.

Historien udspiller sig i slutningen af 1990’erne, hvor et efterforskningshold, der er specialiseret i paranormale fænomener (Hepta-gruppen) efterforsker en sag. På det tidspunkt arbejder gruppen ikke aktivt med sager mere og har travlt med andre ting. Alt fra dating til at være bedstemødre.

Men da den præst, de har arbejdet med i årevis, ender på hospitalet efter at have undersøgt en sag på egen hånd, er de enige om at undersøge sagen nærmere. Den paranormale undersøgelse finder sted i en antikvitetsbutik og bliver den mest voldsomme i deres liv.

Fænomener (2023) – Anmeldelse | Netflix gyserkomedie | Phenomena

Det mest fantastiske cast

Som nævnt indledningsvis har Fænomener det mest fantastiske cast. Helt ærligt, castingen alene var grund nok for mig til at tjekke denne Netflix-film ud.

Selve Hepta-gruppen består af Sagrario (Belén Rueda), Paz (Gracia Olayo) og Gloria (Toni Acosta). Med præsten Girón (Emilio Gutiérrez Cava) som deres faste ledsager i sager. Altså, indtil han forsøger at gå alene og ender på hospitalet.

Belén Rueda er et spansk gyserikon i sig selv. Fra hendes medvirken i spanske genrefilm som Børnehjemmet (2007) og Julia’s Eyes (2010) til El cuerpo (2012), der er blevet genindspillet i flere andre lande. For nylig var hun også med i The Pact (2018), Fatamorgana (2018) og Stilheden i den hvide by (2019).

Senere i år vil vi igen kunne se Belén Rueda i La ermita. Det er en gyserfilm med Laura Galán, fra den fantastiske seriemorderfilm Piggy (2022), i hovedrollen.

I vigtige biroller ser vi også Ivan Massagué, der medvirkede i Netflix-filmen Platformen. Han ser ret anderledes ud, og opfører sig også meget anderledes her. Han er dog bestemt en kæmpe del af både gys og komedie i starten. Desuden er der Miren Ibarguren som den nærmest uigenkendelige “The Caretaker”, og Lorena López i en tidlig nøglerolle.

Se Fænomener på Netflix nu!

Instruktøren af Fænomener er Carlos Therón, som har instrueret både spillefilm, kortfilm og tv-serieafsnit siden årtusindeskiftet. Manuskriptet er skrevet af Marta Buchaca og Fernando Navarro. Begge har skrevet manuskripter i lang tid, men på Heaven of Horror er vi mest bekendt med den ene af dem.

Manuskriptforfatter Fernando Navarro var nemlig medforfatter på manuskripterne til gyserfilmen Verónica fra 2017, Netflix-genrehybriden Ukendt oprindelse (2020) og thrilleren Below Zero (2021). Alle tre er bestemt værd at tjekke ud, selvom de to første er klart bedst.

Hvis der er én ting, jeg ikke ligefrem elskede ved Fænomener, så var det historiefortællingen i første akt. Og det er også starten, der trækker filmens samlede vurdering ned.

Der var en informationsoverbelastning, der gjorde, at jeg næsten gav op med at holde styr detaljerne. Med en spilletid på kun 1 time og 34 minutter kunne måske bare yderligere ti minutter have hjulpet her.

Kommer der en Fænomener 2?

Forhåbentlig får vi en efterfølger til Fænomener på Netflix. Faktisk virker det ret sandsynligt, at Fænomener 2 allerede er under overvejelse. Når du ser de sidste få minutter af filmen og rulletekst-scenerne (såkaldte “end credit scenes”) i Fænomener, indikeres det kraftigt, at der er mere til historien.

Sørg også for at bemærke de tre ældre kvinder, der går forbi caféen i de sidste øjeblikke. Disse er de virkelige kvinder i den rigtige Hepta-gruppe.

Fænomener (med den engelske titel Phenomena) er på Netflix fra den 14. april 2023.

 

FAKTA

Instruktør: Carlos Therón
Manuskript: Marta Buchaca, Fernando Navarro
Medvirkende: Belén Rueda, Gracia Olayo, Toni Acosta, Emilio Gutiérrez Caba, Iván Massagué, Miren Ibarguren, Antonio Pagudo, Óscar Ortuño

Plot

Tre midaldrende kvinder, der undersøger paranormale hændelser, bliver testet, da deres leder fader Pilón forsvinder. Inspireret af den virkelige Hepta-gruppe.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg