JURASSIC WORLD: DOMINION (og dermed Jurassic World 3) er ude i de danske biografer. Filmen byder på masser af nostalgi tilbage fra allerførste Jurassic Park-film. Desværre er der (utroligt nok) for få dinosaurer og en lidt vel letbenet historie. Læs vores fulde Jurassic World: Dominion anmeldelse her!

JURASSIC WORLD: DOMINION (Jurassic World 3) kan nu ses i de danske biografer. Den tredje film i anden trilogi af franchisen byder på en masse velkendte ansigter og karakterer. Herunder de tre hovedkarakterer fra Jurassic Park fra 1993. Og ja, naturligvis også T-Rex! Det er skøn nostalgi, og der er knald på underholdningen, men magien er der ikke rigtig for mig.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Jurassic World: Fallen Kingdom, der var anden film i trilogien >

Filmen varer hele 2 timer og 23 minutter (dog inklusiv rulletekster), og den føles egentlig ikke voldsom lang. Men det er altså ikke fordi, der bruges så voldsomt meget tid på dinosaurerne, og dét er en skam. Der er nemlig nu mange karakterer, at der slet ikke er tid til at holde et reelt fokus på de kæmpe væsener.

Du finder resten af vores Jurassic World: Dominion anmeldelse nedenfor. Filmen har premiere i de danske biografer den 9. juni 2022.

Jurassic World 3: Dominion – Anmeldelse

Det er stadig en monsterfilm

Vi er efterhånden blevet forvænt (og måske endda forkælet) med ret mange monsterfilm i løbet af de seneste årtier. Fra Godzilla og King Kong til diverse andre Kaiju’er (kæmpemonstre) i Pacific Rim-filmene. For mig føles Jurassic World 3 som en del af det samme univers. Og det på trods af at de tre andre er fiktive, mens disse film trods alt omhandler dyr, der har eksisteret.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Godzilla vs. Kong (2021) lige her >

Ligheden inkluderer også, at vi jo godt ved, T-Rex skal være med i et endeligt slag til sidst. Ofte i forbindelse med, at T-Rex får reddet mennesker i forbindelse med at redde sig selv. Eller rettere, sin plads i fødekæden, hvor T-Rex gerne skal være ene alfa.

For en god ordens skyld, så er Jurassic World: Dominion altså også stadig en regulær monsterfilm. Det virkelige monster er bare (som så mange gange før) i menneskeform. Og okay, også ret meget i gigantisk græshoppe-form. De kæmpe græshopper truer nemlig med at smadre hele jordens fødevareproduktion. Eller i hvert fald grotesk store mængder, der vil føre til omfattende hungersnød.

Ja, der er en del moraler og pointer, der er højaktuelle og ekstremt vigtige. Fra måden vi behandler dyr i fødevareproduktionen til den måde, vi behandler vores klode (og ikke mindst hinanden) på. Desværre er der bare så mange pointer, der skal på banen, og karakterer, der skal have tid, at det hele bliver ekstremt overfladisk.

Jurassic World 3: Dominion – Anmeldelse

Skøn nostalgi

Når du så alligevel skal se filmen (og naturligvis i biografen, da en dinosaur bare ikke er det samme på en lille skærm), så er det fordi, nostalgien vinder. Det er da fantastisk at se Laura Dern, Sam Neill og Jeff Goldblum tilbage som deres oprindelige Jurassic Park karakterer. Også BD Wong er tilbage som Dr. Henry Wu, men han har været med i hele Jurassic World trilogien.

Det mest groteske – og meget sigende – er så, at jeg føler, jeg kender disse karakterer meget bedre, end jeg kender dem fra Jurassic World. Og vi har immervæk lige haft to film, inden for det seneste årti, med Jurassic World karaktererne.

Måske er det også fordi, jeg slet ikke forstår castingen af Chris Pratt i denne trilogi. Lige så skøn som jeg synes, han er i Guardians of the Galaxy, lige så fejlcastet og malplaceret er han som Owen Grady. Det fungerer bare ikke rigtigt for mig. Så forstår jeg bedre Bryce Dallas Howard castingen. Selvom hendes karakter er meget overfladisk beskrevet.

Det samme gælder faktisk de nye karakterer, der spilles af Campbell Scott (Besat), Mamoudou Athie (Archive 81), Dichen Lachman (Altered Carbon) og DeWanda Wise. Især de to sidstnævnte er to ret seje kvinder, der bestemt gør noget for historien.

Fælles for alle karakterer er dog, at vi får utrolig lidt skærmtid med dem alle. Sådan er det bare, når karaktergalleriet bliver så voldsomt omfattende i en film, hvor det trods alt primært handler om dinosaurer. Som vi bare heller ikke ser nok til… overhovedet!

Se Jurassic World: Dominion i biografen nu!

Colin Trevorrow er instruktøren bag Jurassic World: Dominion, så det er samme instruktør som Jurassic World (2015), der skød denne nye trilogi i gang. Den anden film i trilogien var Jurassic World: Fallen Kingdom (2018), der blev instrueret af J.A. Bayona. Mange gyserfans vil nok kende til Bayona fra hans gyserfilm Børnehjemmet (2007).

Manuskriptet er også skrevet af Colin Trevorrow sammen med Emily Carmichael. Forrige manuskripter af henholdsvis Trevorrow og Carmichael var Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) og Pacific Rim: Uprising (2018), så de har begge skrevet på projekter, der – på alle måder – var kæmpestore.

Spørgsmålet er så, om der nu kommer flere film fra dette univers. Efter en Jurassic Park og en Jurassic World trilogi, er det så slut? Eller skal vi ud i en Star Wars løsning, hvor der kommer en tredje trilogi? Det må tiden nok vise, men hvis der er interesse (og dermed penge) i det, så kommer der jo nok mere. Og ja, jeg er da helt sikkert klar på mere. Forhåbentlig kommer der så også flere dinosaurer med igen!

Jurassic World: Dominion har dansk biografpremiere den 9. juni 2022. 

FAKTA

Biografpremiere: 9. juni 2022
Genre: Science Fiction, Action
Instruktør: Colin Trevorrow
Medvirkende: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Daniella Pineda, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, BD Wong, Jake Johnson, BD Wong, Justice Smith

Plot

Det handler alt sammen om gener. Velociraptoren Blue har fået en unge med unikke gener. Hun skjuler sig i skoven uden for det midlertidige hjem, Owen Grady og Claire Dearing har skabt for at holde deres plejebarn Maisie skjult for fjender. Men Maisie er teenager, og hendes rebelskhed fører til, at deres hemmeligheder bliver afsløret og både hun og Blues unge bliver bortført.

I en verden, hvor dinosaurerne nu lever frit blandt moderne dyr – og mennesker – opstår der naturligvis problemer – og selskabet Biosyn tilbyder at løse dem alle ved at oprette et reservat for dinosaurer i en beskyttet dal. Og naturligvis ved at fortsætte den genteknologiske forskning. Men genteknologi kan være et tveægget sværd. Dr. Ellie Sattler forsker i en ny altødelæggende art af kæmpegræshopper og finder … DNA, der er identisk med græshopper fra Kridttiden. Sporet leder mod Biosyn, hvor hun søger hen i selskab med sine gamle venner Alan Grant og Ian Malcolm. Og sjovt nok fører sporet efter de forsvundne børn samme sted hen

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.