LOCKE & KEY er en ny Netflix-serie i horror og fantasy genrerne. Den er baseret på en tegneserie af gyserforfatter Joe Hill og illustrator Gabriel Rodriguez. Selve historien er virkelig spændende, og karakterene er sympatiske. Læs mere i vores Locke & Key sæson 1 anmeldelse her!

Locke & Key er en ny Netflix horror-serie med en del fantasy-elementer. Serien er da også baseret på en tegneserie, præcis som det var tilfældet med Netflix-serien October Faction, der netop er udkommet. Tegneserie-oplægget er ikke eneste fællestræk for de to Netflix-serier. Begge tegneserier kommer nemlig også fra IDW forlaget.

Læs også: Vores sæson 1 anmeldelse af October Faction her >

De adskiller sig dog på alligevel også på mange måder. Ikke mindst ved at Locke & Key er skrevet af gyserforfatteren Joe Hill og illustreret af Gabriel Rodriguez. Hvis du er fan af tegneserierne, vil du nok synes denne adaption er noget letbenet. Eller måske bare lidt for “lys” og ublodig.

Den bliver dog betydelig mere mørk mod slutningen, hvor det da også er en ægte horror-instruktør, der har sat sig i instruktørstolen. Mere om det i sidste afsnit af denne anmeldelse.

Læs resten af vores Locke & Key sæson 1 anmeldelse herunder. Vi har set samtlige 10 afsnit i sæson 1 til denne anmeldelse.

Virkelig skøn casting af hovedkaraktererne

Det føles næsten som ren forkælelse, at hovedkaraktererne helt overordnet er utroligt sympatiske – især da de er børn. Eller rettere, to af dem er teenagere, mens deres lillebror må siges at være et barn. Jeg taler her om de tre børn i Locke familien, der i Locke & Key serien flytter hjem til deres fars barndomshjem, Key House, efter han er blevet slået brutalt ihjel.

Ældstebarnet er Tyler, mens hans søster, Kinsey, kun er en smule yngre. Deres lillebror Bode går endnu ikke i High School, og derfor tuller han rundt i det nye hjem, da hans ældre søskende skal starte i skole lidt før ham. Det er i den forbindelse, at nøglerne i Key House begynder at hviske til ham. Ingen tror på lillebrors vilde historier, men de får snart syn for sagen.

Det skønne er dog, at de tre søskende hele tiden er oprigtigt kærlige overfor hinanden. Bevares, de skændes da også og er skarpe i retorikken (de to teenagere, altså), men de holder sateme sammen i den svære tid.

Lillebror Bode, der ligesom åbner for hele det overnaturlige i historien, spilles af Jackson Robert Scott. Og ja, det navn bør ringe en klokke, da han var lille Georgie i de nye IT film samt spillede titelrollen i The Prodigy, som vi synes er en grotesk overset film. I alle tilfælde er Jackson Robert Scott blevet en rigtig lille horror-skuespiller og fortsætter her den gode stil.

Som storebror Tyler har vi Connor Jessup. Han har været med i tv-serier som Falling Skies og American Crime. Derudover er han med i den kommende IFC-thriller Disappearance at Clifton Hill. Søster Kinsey spilles af Emilia Jones. Hun var med i gyserfilmen Ghostland samt mystery sci-fi serien Utopia. Begge skuespillere gør det godt gennem hele Locke & Key sæson 1.

Og så jeg lige nævne Laysla De Oliveira. Hun har lige været med i Netflix-filmen In the Tall Grass og spiller den mest fascinerende karakter i Locke & Key. Mere siger jeg ikke om det!

Locke & Key Netflix-serie anmeldelse

En skøn Joe Hill adaptering

Som nævnt indledningsvist er denne Netflix-serie baseret på en tegneserie af Joe Hill. Og ja, præcis som hans far, så er han naturligvis med i Locke & Key via en lille cameo. Denne kommer dog først mod slutningen af det allersidste afsnit.

For en god ordens skyld er Joe Hills far naturligvis ingen anden end Stephen King. Selv hvis du ikke ved, hvordan Joe Hill ser ud, så skal du nok kunne genkende ham, hvis du ved, hvordan Stephen King ser ud. De to ligner hinanden utroligt meget, så der er ren “mini me” over Joe Hill.

Dette er i øvrigt langt fra første gang, vi ser en Joe Hill historie blevet adapteret til film eller tv. For nyligt var det en anden Netflix-produktion med filmen In the Tall Grass. Den er i øvrigt baseret på en korthistorie af netop Joe Hill og Stephen King.

Læs også: Vores anmeldelse af Netflix gyserfilmen In the Tall Grass her >

Derudover skrev Joe Hill romanen Horns, der blev til en film instrueret af Alexandre Aja og med Daniel Radcliffe i hovedrollen. Jeg foretrækker bogen, men var også godt underholdt af filmen. Der har da også allerede været en serie skabt ud fra en Joe Hill bog. Det var NOS4R2, der kan ses på Amazon Prime Video herhjemme, men den var ikke lige noget for mig.

Locke & Key var til gengæld en serie, der fangede mig fra starten og kun blev bedre hen ad vejen.

Locke & Key Netflix-serie anmeldelse

Se Locke & Key sæson 1 på Netflix!

Sæson 1 af Locke & Key har 10 afsnit, der tilsammen er instrueret af fem instruktører. Hver instruktør har så lavet to afsnit i træk, hvilket giver et meget tilfredsstillende resultat. De fem instruktører – i vilkårlig rækkefølge – er Michael Morris, Vincenzo Natali, Tim Southam, Mark Tonderai og Dawn Wilkinson.

Herfra vil vi dog lige hejse flaget for de to sidste afsnit, hvor serien bliver ret mørk. Faktisk er det i afsnit 9 af Locke & Key, at man får forklaret langt det meste. Det er et rigtig godt afsnit, der får bundet hele historien solidt sammen. Afsnit 9 og 10 (altså, de to sidste afsnit i sæson 1) er da også instrueret af en ægte genre-mester, nemlig Vincenzo Natali.

Han instruerede de ikoniske sci-fi horror film Cube (1997) og Splice (2009). Derudover har Vincenzo Natali også intrueret afsnit af tv-serier som Hannibal, The Strain og Westworld. Sagt på en anden måde, så har han været inde over mange genre-serier, der er (eller har været) virkelig gode.

For nyligt stod han som tidligere nævnt også bag endnu en Netflix-produktion i form af horrorfilmen In the Tall Grass.

Ja, der er ret mange sammenfald mellem In the Tall Grass og Locke & Key. Jeg synes dog, denne serier rammer mere plet, hvor filmen fejlede mange steder. Det gælder alt fra plotudvikling og karakterer til (vigtigst af alt) selve historien. Det skader nok heller ikke, at Andy og Barbra Muscietti (henholdsvis instruktør og producer på IT filmatiseringen) er producerer på denne Netflix-serie.

Mere horror i sæson 2 af Locke & Key?

For mig er Locke & Key en serie, der både leverer på eventyr, horror og spændende karakterer. Foruden Marianne og (naurligvis!) The Haunting of Hill House, så er dette den mest interessante gyser-serie på Netflix. Den har en lettere tone, men slår også ned på nogle meget hårde (og realistiske) elementer. Og så elsker jeg de finurlige nøgler og deres forskellige evner.

Vi lander på 4 solide splatter, da der er skruet lidt ned for horrordelen – den er lidt mere familievenlig. Men slutningen indikerer, at en sæson 2 kunne få endnu mere horror. Skaberne af serien siger, at de arbejder på en sæson 2 allerede, men den har endnu ikke fået grønt lys af Netflix.

Sæson 1 af Locke & Key frigives på Netflix fra den 7. februar, 2020.

FAKTA

Instruktører: Michael Morris, Vincenzo Natali, Tim Southam, Mark Tonderai, Dawn Wilkinson
Medvirkende:
 Jackson Robert Scott, Connor Jessup, Emilia Jones, Darby Stanchfield, Aaron Ashmore, Laysla De Oliveira, Sherri Saum, Kevin Alves, Thomas Mitchell Barnet, Coby Bird, Bill Heck, Felix Mallard

Plot

Efter mordet på deres far flytter tre søskende sammen med deres mor til farens barndomshjem, hvor de finder magiske nøgler, som giver adgang til kræfter og hemmeligheder.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg